maanantai 24. kesäkuuta 2019

Rukiin oras maistui lehmille

Mustialan lehmien laitumia uudistetaan kaista kerrallaan. Nyt kokeillaan laidunnnurmen perustamista ruis suojaviljana. Ruis tuottaa nopeasti rehevän oraan ja uudistettua alaa voidaan laiduntaa kesän kuluessa.  

Laidun uudistettiin kylvämällä siihen keväällä metsäruista 60 kg/ha, ja laidunseosta 28 kg/ha. Laidunseoksessa on kuutta eri heinälajia (timotei, nurminata, englanninraiheinä, niittynurmikka, ruokonata  ja punanata), kolmea eri apilaa sekä yrttejä (heinäratamo-keltamaite-kumina-sikuri). Yrttejä seoksessa oli yhteensä 2 kg/ha. 

Ruis tuli oraalle nopeasti ja juhannukseen mennessä lehtevä oras oli jo laidunasteella. Oras oli tosi tiheää, pensasmaista. Rukiin korsi oli selvästi kasvanut jo kesäkuun puolessa välissä ja juhannuksen aatonaattona 20.6., kun kaistalta otettiin ensimmäiset kasvustonäytteet, tähkät olivat paikoin kokonaan esillä. Kasvusto ei kuitenkaan näyttänyt tavalliselta ruispellolta koska tähkiä oli niin harvassa. Pensomisen takia jokaisen korren ympärillä oli runsaasti rehevää orasta.





Yrttejä kasvoi harvakseltaan, mutta kuitenkin selvästi näkyvissä. Silmämääräisesti eniten oli sikuria. Keltamaite oli pientä ja hentoa vielä ja kuminaa löytyi aika vähän. Heinäratamo oli hyvässä kasvussa.
Hennon vaaleanvihreät sikurintaimet erottuvat hyvin.

Lehmät pääsivät uudistetulle laidunkaistalle saman tien, kun kasvustonäyte oli saatu otettua. Lehmät katselivat ensin ihmeissään kun ensimmäisen kaistan veräjä olikin auki, mutta syvän vihreä ruoho houkutti ne pian uudelle kaistalle. Nuoriso-osasto eli tiineet hiehot laukkasivat iloisina heti kaistan toiseen päähän ja muutama vanhempikin lehmä innostui loikkimaan.

Lehmät  rouskuttivat ruista kätevästi kiertäen korret ja keskittyen mehevän oraan syömiseen. Oli suuri ilo tutkijalle katsella miten rehu maittoi lehmille! Seuraavana aamuna lehmät olisivat mielellään menneet toisenkin kerran ruislohkolle, mutta rotaatio jatkui toiselta kaistalta.




Teksti ja kuvat: Kaisa Kuoppala, Luke


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti