maanantai 22. heinäkuuta 2019

Tehoisa lämpötilan summa

Terminen kasvukausi katsotaan alkaneeksi, kun lumi on sulanut aukeilta paikoilta ja vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi yli + 5 °C. Pysyvästi tarkoittaa käytännössä sitä, että vuorokauden keskilämpötila on yhtäjaksoisesti kymmenen vuorokauden ajan yli + 5 °C. Tänä vuonna terminen kasvukausi alkoi Mustialassa 18.4. Terminen kasvukausi katsotaan vastaavasti päättyneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi alle + 5 °C. Eteläisessä Suomessa kasvukausi päättyy normaalisti lokakuun lopussa.

Tehoisan lämpötilan summan yksikkö on vuorokausiaste °Cvrk. Vuorokauden keskilämpötilasta vähennetään aina viisi astetta lämpösumman laskemiseen, joten alle + 5 °C vuorokauden keskiarvolämpötilat eivät kerrytä tehoisaa lämpösummaa, mutta eivät myöskään vähennä sitä. Summaan lasketaan aina viiden asteen ylittävä osa eli, jos vuorokauden keskiarvolämpötila olisi + 6,72 °C, lämpösummaa tuolta vuorokaudelta kertyisi 1,72 °C.

Tyypillisesti eteläisessä Suomessa lämpösummaa kertyy kasvukauden aikana yli 1 000 °Cvrk. Aivan pohjoisimmassa Suomessa jäädään normaalisti alle 600 °Cvrk. Korkein Suomessa mitattu kasvukauden lämpösumma oli viime vuonna Turun Artukaisten asemalta mitattu 1 974 °Cvrk. Vertailukohteena Jokioisten havaintoasemalta mitattuna kasvukaudella 2018 saavutettiin 1 730 °Cvrk. Viime vuosikymmenien (1981 - 2010) keskiarvolämpösumma Jokioisilla on ollut 1 320 °Cvrk.

Mustialan kampuksella on neljä säähavaintoasemaa, joista yhtä käytän tehoisan lämpötilan summan keskiarvolämpötilojen laskemisessa. Lämpötilasta saadaan dataa kymmenen minuutin välein, eli saavutettu data on huomattavasti tarkempi kuin esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen keskiarvolämpötilojen laskemiseen käytetty data, jossa käytetyt havaintohetket ovat kolmen tunnin välein.

Mustialan tehoisan lämpötilan summaan käytetty mittausasema sijaitsee aukealla ja keskeisellä paikalla.

Mustialasta laskemalla saatu tieto tehoisan lämpötilan summan kertymisestä ei juurikaan poikkea Ilmatieteen laitoksen Jokioisten säähavaintoaseman vastaavasta summasta. Esimerkiksi tähän päivään mennessä Mustialassa saavutettu lämpösumma on laskelmieni mukaan 759 °Cvrk ja Jokioisten säähavaintoaseman virallinen mittaustulos antaa summaksi 765 °Cvrk. Vertailun vuoksi esimerkkeinä Tampere - Pirkkalan säähavaintoaseman lämpösumma on 764 °Cvrk, Helsinki - Vantaalla 803 °Cvrk, Turussa 839 °Cvrk ja Utsjoki - Nuorgamilla 209 °Cvrk. Viime vuonna samaan aikaan Jokioisilla lämpösummaa oli kertynyt 882 °Cvrk ja vuonna 2017 summa oli 555 °Cvrk.

Tehoisan lämpötilan summan kertyminen Mustialassa tällä kasvukaudella 21.7.2019 mennessä


Tehoisan lämpötilasumman vertailua viime vuosilta

Vuorokausien keskiarvolämpötilat viikolla 29/2019

Kuvat ja teksti: Jiri Luojukoski
Lähde: https://ilmatieteenlaitos.fi/terminen-kasvukausi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti