torstai 20. kesäkuuta 2019

Mustialan mittausteknologiat

Hamk Mustialan ympäristöön on tänä keväänä toimitettu Farmiaisti mittalaitteet ja palvelut, joiden avulla voidaan valvoa esimerkiksi kasvustoa, maaperää, olosuhteita, säätä sekä siilojen ja lietelanta-altaan tilavuutta. Laitteet ja palvelut on toimittanut Datasense Oy, joka on keskittynyt vaativien olosuhteiden analytiikka- ja IoT-ratkaisuihin. Farmiaistin kanssa yhteistyössä ovat Mustialan ja Datasensen lisäksi Toivon tila ja Digita Oy. Mittareiden keräämä data menee suoraan pilvipalveluun ja sitä voidaan tarkkailla selaimella tai mobiililaitteella.

Olosuhdemittaukset ovat tärkeitä viljelykasvien ja varastoinnin tuottavuuden ja riskien hallinnan kannalta ja saatua dataa voidaan hyödyntää tulevien kasvukausien suunnitelmia tehdessä ja mittalaitteet oppivat jatkuvasti aistimastaan. Laitteiden akunkesto on Digitan LoRaWAN -verkossa erittäin pitkä. Teholähteenä voi toimia esimerkiksi aurinkokenno.

Saavutetun datan perusteella voidaan laskea vaikka kasvukauden tehoisaa lämpösummaa, jota olen itse tämän kasvukauden ajan tehnyt. Tehoisa lämpötilan summa saadaan laskemalla vuorokausien keskilämpötilat. Lämpötilasta vähennetään viisi astetta, joten alle viiden asteen vuorikausikeskiarvon päiviä ei laskelmissa oteta huomioon. Kasvukausi katsotaan alkaneen, kun vuorokausikeskiarvo on kymmenen vuorokauden ajan yli viisi astetta. Mustialan kasvukausi alkoi tänä keväänä 18.4 ja näin juhannuksen alla tehoisaa lämpösummaa on kertynyt 437 °Cvrk.


Kuvassa näemme mittausaseman, jonka keräämän datan avulla tehoisaa lämpösummaa on laskettu.

Tällä viikolla olemme asentaneet ja kalibroineet mittalaitteet myös siiloihin ja lietelanta-altaisiin. Siilovaaka-anturit asennetaan siilon tukijalkoihin. Palvelun avulla voidaan seurata raaka-aineen painoa esimerkiksi mobiililaitteen näytöltä ja sillä voidaan saavuttaa esimerkiksi ennuste jäljellä olevasta työ- ja ruokinta-ajasta sekä hälytykset rehun täydennystarpeesta.


Kuvassa siilovaaka-antureiden asennus.

Lietelanta-altaiden mittalaitteilla saavutetaan reaaliaikaista dataa altaan tilavuudesta. palvelun avulla voidaan esimerkiksi optimoida kulutusta. Farmiaistin portaalista voidaan samanaikaisesti seurata kaikkien mittausasemien toimintaa.


Lietelanta-altaan mittalaitteen asennus.

Teksti ja kuvat: Jiri Luojukoski


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti