maanantai 17. kesäkuuta 2019

Mustialan kasvustot

Kuluvan kasvukauden kevät antoi varsin suotuisat olosuhteet kasveille. Tämän voi havaita myös katsellessa peltoja, niin auton ikkunasta, kuin sitten pellolla kävellessäkin. Katsoessamme peltoja ylhäältä, näyttävät ne aina, siis ihan aina, huonommilta kuin maasta katsottaessa. Toisaalta huonompi sanan voisi korvata todenmukaisemmalta, koska ilmakuva ei valehtele.

Jo tavallisella ilmakuvalla saa hyvän käsityksen kasvustosta, niin kasvuston tasaisuudesta kuin kylvövirheistäkin.



Hankkeemme viljojen lajikekoeruudut kuvattuna tavallisena värikuvana 3.6.19. Tässä vaiheessa näkyy jotenkin eri lajit. Kuusi alinta riviä ovat kevätvehnää, seuraavat kuusi ohraa ja kaurat seuraavat kuusi, ennen ylinnä olevia seosviljoja. Lajikkeissa erot näkyvät selvemmin.


Sama alue 14.6. kuvattuna. Tässä vaiheessa eri viljalajit näkyvät selvemmin riveinä. Myös lajikkeiden erot ja tietenkin eri kohtien kasvuolosuhteet tulevat selvemmin esille.



Tavallisesta RGB-kuvasta tehty VARI analysoitu kuva, josta näkyy kasvustossa olevan vihreän värin määrä. Tavallaan kuvaa pitäisi ottaa aina yhdestä kasvilajin pellosta kerrallaan, jotta joka kohta olisi verrattavissa keskenään. Punaiset kohdat ovat paljasta maata tai selvästi heikompaa kasvustoa. Tässä kuvassa ne ovat käytäviä. Vaikka koeruudut ovat lähes kaikki eri lajia ja lajiketta, niin silti ne mahtuvat samaan "skaalaan" eli kaikissa on "yhtä hyviä" kohtia. 

Näitä kuvia tullaan ottamaan pitkin kasvukautta ja verrataan sitten puintien jälkeen satomääriin. Sitten nähdään missä vaiheessa parhaat ruudut näkyvät jo kasvukauden aikana. 

Mutta mikä lajike on mikin ruutu? Tai minkä lajikkeen ruutu on nyt vihrein? Kannattaa tulla paikan päälle Mustialaan katsomaan niitä tarkemmin, joko omatoimisesti tai sitten 8.8. pidettävään tilaisuuteen.

Kuvat tuotettu Dronedeploy ohjelmalla.


Teksti ja kuvat: Timo Teinilä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti