tiistai 13. elokuuta 2019

Älykkään pellon pientareella

Viime torstaina Mustialassa vietettiin Luomussa vara parempi -hankkeen pellonpiennarpäivää. Yksi yhdeksästä esittelypisteistä koski viljelyn digitaalisia ratkaisuja.

Tekoäly tekee kovaa vauhtia tuloaan myös maanviljelyyn. Digitaalisten ratkaisujen perusteella saavutettua tietoa ja dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi täsmäviljelyssä ja tulevien satokausien suunnittelussa. Lupaavat jotkut palvelut jopa ennustavan kuluvan kauden sadon esimerkiksi ilmakuvien perusteella.

Valtran traktorissa on satoja sensoreita, joiden datasta osan he tarjoavat asiakkailleen ilmaiseksi (ensimmäiset kolme vuotta). Paikannusanturin perusteella voidaan tarkastella esimerkiksi lietteen syöttöä, kun ajomatka tallentuu ja piirtyy digitaaliseen karttaan. Kierros-, nopeus- ja kulutusmittareiden perusteella kuljettajan ajotapaa voidaan seurata ja kehittää sitä taloudellisemmaksi, kun anturit ovat aistimassa ja tuottamassa dataa.

Lennokit ovat yleistymässä työkäytössä ja niistä voi olla suurtakin hyötyä viljelijöille. Drooneilla saadaan ilmakuvaa, jonka perusteella voidaan arvioida esimerkiksi kasvuston ja lannoituksen tasaisuutta. Lennokin tuottamien ilmakuvien lisäksi tukena voidaan tarkastella satelliittikuvia. Pilvisellä säällä niistä tosin ei ole hyötyä. Hyvä alusta lennokkikuvien tarkasteluun ja muokkaamiseen on esimerkiksi DroneDeploy. Satelliittikuvia voi tarkastella ilmaisesta Cropsat -palvelusta.

Perinteisten työkoneiden lisäksi maatiloilla ovat yleistymässä esimerkiksi lennokit.


Sääoloja on varmasti tarkkailtu ja kirjattu säälokikirjaan maanviljelyn ohessa aina. Nykyään sääolojen seuranta ja lokin pitäminen on suhteellisen edullista ja vaivatonta. LPWAN -verkot ovat olleet kehitteillä nyt kolmisen vuotta ja kattavat tänä päivänä suurimman osan eteläisestä Suomesta. Anturin signaali ylettää yleensä pellolta tai metsästä lähimmälle tukiasemalle asti. Lämpötilaa voidaan seurata eri pinnankorkeuksien lisäksi myös maan alta eri syvyyksistä. Kasvustosta voidaan lämpötilojen lisäksi mitata esimerkiksi happamuutta, suhteellista kosteutta, hiilidioksidipitoisuutta sekä lukuisten muiden kemiallisten aineiden pitoisuuksia. Pellonpiennarpäivässä esittelyssä oli Farmiaisti -palvelun sääasema, jonka tuottaman datan perusteella on pystytty laskemaan esimerkiksi paikallista tehoisan lämpötilan summaa.

Teksti ja kuva: Jiri Luojukoski


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti